Pas bedre på kroppen i løbet af arbejdsdagen med disse 8 tips

En inaktiv hverdag er en af de største syndere i forhold til overvægt, smerter, ryg- og knæproblemer og meget mere. Desværre er vores arbejdsdage blevet mere og mere stillesiddende, da mange arbejder på kontor foran en computer dagen lang - og det kan give slemme mén på kroppen!

Men arbejdet skal jo passes, så hvordan passer vi ordentlig på vores krop, selvom vi er stillesiddende det meste af tiden? I denne artikel har vi samlet 8 gode tips til dig, der gerne vil passe bedre på kroppen i løbet af arbejdsdagen.

1. Kom op og bevæg dig

Ja, chefen kommer måske til at brokke sig lidt, hvis du begynder at spurte frem og tilbage på kontorgangen, men du kan sagtens få lidt bevægelse ind i hverdagen, selvom du sidder på kontor. Gør det til en vane at komme op af stolen en gang i timen og tag en gåtur.

Du kan altid lige fortælle kollegaerne at du skal ud og hente kaffe, og så lige tage en tur op og ned af trapperne. Når du bevæger dig, så får du sat gang i blodomløbet i din krop, og det stimulerer faktisk også din hjerne, så du er klar til at koncentrere dig bedre, når du sætter dig ned igen. 

2. Lav udstrækningsøvelser

Når du alligevel er oppe og stå eller ude og gå, så sørg for at få kroppen strækket godt ud. Ræk armene over hovedet og få strækket ryggen godt ud, lav nogle lunges, drej kroppen fra side til side og få rullet nakken godt rundt. Kroppen kan godt føles helt stiv efter, at man har siddet i samme position i lang tid, og så har den godt af lige at blive strækket godt igennem. Udstrækning hjælper også på ømme muskler og led, så du forebygger irriterende smerter i kroppen efter en lang arbejdsdag. 

3. Sid i en god kontorstol

Du ville ikke sidde på kontoret og arbejde i en spisebordsstol vel? Den kontorstol som du sidder i dagen lang, skal gerne give hele din krop optimal støtte fra i både lænd og ben, så du skåner din krop, når du sidder ned. Gode kontorstole er bygget sådan, at de former sig efter din krop og giver dig den optimale støtte både i ryggen, lænden og ved dine ben.

En god kontorstol forebygger også, at du kommer til at sidde og slumpe eller læne dig forover, mens du arbejder. Hvis du ofte føler, at du sidder lidt for klemt i din stol, så kan du med fordel købe en kontorstol til store mennesker, som giver dig rigeligt med plads og bedre komfortdagen lang. 

4. Sid ordentlig i din kontorstol

Selvom du har en god kontorstol, som giver dig den optimale støtte, så er det også vigtig, at du selv positionere dig ordentlig i stolen. Krummer du ryggen for meget? Har du benene lagt over kors? Sidder du med fødderne oppe på stolen? Så kan du godt ende med at få lidt skavanker. Når man skal finde den korrekte siddeposition, så taler vi om den ergonomiske korrekte siddestilling. For at sidde ergonomisk korrekt, bør du følge disse simple trin:

  • Sæt dine fødder fladt på jorden
  • Læg dine arme i en 90 graders vinkel
  • Lad være med at bruge dine armlæn 
  • Undgå at krydse dine ben
  • Bordet skal hæves til et par centimeter over dine albuer 

Det er selvfølgelig svært at sidde i mange timer præcis sådan, derfor er det enormt vigtig, at du også kommer op og stå og gå indimellem. 

5. Skift siddestilling

Nu har vi lige skrevet lidt om en ergonomiske siddestilling, hvilket er den korrekte, og mest skånsomme, siddestilling, som du bør sidde i det meste af tiden. Når det er sagt, så er det forholdsvis umuligt at sidde så mange timer som en statue i den samme stilling. Du må altså gerne, faktisk SKAL du helst, skifte din siddestilling i ny og næ.

Kroppen bliver hurtig træt af at sidde i den samme stilling. Forsøg at sid lidt længere ude på sædet, læg armene længere ind på bordet, ret ryggen mere op eller flyt lidt rundt på fødderne. Du skal bare passe på med, at du ikke får lænet dig for meget frem eller krumbøjer ryggen. 

6. Pas på kroppen - også når du ikke er på arbejde

Det er ikke kun på kontorstolen, at du skal tænke over at være god ved din krop. En sund krop skal også vedligeholdes uden for arbejdspladsen. Vidste du at over halvdelen af alle danskere døjer med rygproblemer hver eneste dag? En af grundende til dette er at de sidder forkert på deres kontorstol, og at de ikke får trænet ryggen nok.

Du kan gøre dig selv en kæmpe tjeneste, og forebygge mange skader og mén ved at træne din ryg et par gange om ugen. Du kan lave rygøvelser derhjemme, træne i fitness, tage en tur med en romaskine og meget mere. En stærk ryg kan forebygge mange skader på arbejdspladsen, og så har det aldrig gjort noget dårligt at få trænet lidt i ny og næ. 

7. Spis og drik sundt

Hvis du er travl på din arbejdsplads, så kan du godt komme til at glemme og spise. Du kan også komme til at stress-spise små snacks, som måske ikke lige er de bedste for hverken kroppen eller hovedet. Nogle vælger også den hurtig og nemme løsning, som ofte er fastfood mad fra tanken.

Selvom det smager godt, så er det en kort fornøjelse, og ofte bliver du hurtig sulten igen. Derfor er det altid en bedre ide, at have en madpakke med hjemmefra med nogle sunde og gode snacks. Husk at drik rigeligt med vand i løbet af dagen og begræns dit indtag af kaffe og sukkerholdige drinks.

8. Gå i behageligt tøj

Selvom man gerne vil se ordentlig ud, når man går på arbejde, så betyder det ikke, at tøjet skal sidde ubehageligt om kroppen. Sørg for at iklæd dig tøj, som du kan holde ud at have på i mange timer. Det skal helst være tøj, som ikke sidder og irriterer uden, men giver den lov til at ånde. Derfor er det måske ikke lige de stramme nye jeans eller den kradsende uldne sweater, som føles bedst at have på, især hvis du skal sidde ned i lang tid ad gangen.

Menu
Top